TVL Inhoudsopgave 1965-1969
Op deze pagina treft u de inhoudsopgaven van ons tijdschrift 'Tussen de Voorn en Loevestein' aan.
Vanaf jaargang 1 uit 1965 tot en met jaargang 5 uit 1969.
Bijna elke aflevering bevat naast de artikelen de rubrieken:
Verenigingsnieuws
Voor u gelezen
Vragen
Dit is een werk in uitvoering, periodiek zullen er inhoudsopgaven worden toegevoegd.
De inhoudsopgave en korte inhoud zijn gegenereerd via AI (Kunstmatige Intelligentie) daarbij wordt gebruik gemaakt van NotebookLM https://notebooklm.google.com/
Er bestaat ook een papieren index van de TVL over de jaren 1964-1993
Klik hier om deze index te bekijken
jaargang; (jaar); nummer; publicatiedatum (indien bekend)
Hier is een inhoudsopgave van de artikelen in "Tussen de Voorn en Loevestein", jaargang 1 (1965), met auteur, titel en een korte beschrijving van de inhoud, waarbij de advertenties zijn overgeslagen:
Tussen de Voorn en Loevestein, jaargang 1 (1965) nummer 1
Vanaf jaargang 1 uit 1965 tot en met jaargang 5 uit 1969.
Bijna elke aflevering bevat naast de artikelen de rubrieken:
Verenigingsnieuws
Voor u gelezen
Vragen
Dit is een werk in uitvoering, periodiek zullen er inhoudsopgaven worden toegevoegd.
De inhoudsopgave en korte inhoud zijn gegenereerd via AI (Kunstmatige Intelligentie) daarbij wordt gebruik gemaakt van NotebookLM https://notebooklm.google.com/
Er bestaat ook een papieren index van de TVL over de jaren 1964-1993
Klik hier om deze index te bekijken
jaargang; (jaar); nummer; publicatiedatum (indien bekend)
Hier is een inhoudsopgave van de artikelen in "Tussen de Voorn en Loevestein", jaargang 1 (1965), met auteur, titel en een korte beschrijving van de inhoud, waarbij de advertenties zijn overgeslagen:
Tussen de Voorn en Loevestein, jaargang 1 (1965) nummer 1
- Hans V. M. Keser, Introductie: Introductie van het contactblad van de Historische Kring Bommelerwaard, uitleg over de naamgeving en het beoogde werkgebied van de kring, inclusief Heerewaarden, Alem en Bern. Beschrijving van de schansen de Voorn en St. Andries en hun strategisch belang.
- J. H. G. J. van Heeswijk, Tussen de Voorn en Loevestein Beschrijving van de schansen de Voorn en St. Andries en hun strategisch belang.
- Van het Bestuur. De Oprichtingsbijeenkomst: Verslag van de oprichtingsbijeenkomst van de Historische Kring Bommelerwaard op 29 september 1964 in Zaltbommel. Overzicht van de doelstellingen, geplande activiteiten (fototentoonstelling, contactorgaan, bustocht, vastleggen van verhalen, dia- en filmavonden) en de samenstelling van het definitieve bestuur.
- Vragenrubriek: Oproep aan leden om vragen in te zenden over de Bommelerwaard. Specifieke vragen over de oorsprong van de naam "Meidijk", het Staatsnatuurreservaat aan de Maasdijk te Hedel, klederdrachten in de Bommelerwaard en Arent Schoock.
- J. v. H., Antwoord: Antwoord op vraag 4 uit de vragenrubriek over Arent Schoock, met genealogische informatie.
- J.H. de Groot, Een hechte band tussen uitersten: Artikel over de band tussen de familie Philips uit Zaltbommel en Karl Marx. Lion Philips' huwelijk met Sophia Presburg en de relatie met Henriëtte Presburg en Heinrich Marx. De bezoeken van Karl Marx aan Zaltbommel en de financiële steun die hij van Lion Philips ontving.
- J.H. de Groot, Voor U gelezen: Korte inhoudsbeschrijving van een artikel over de Abdij van Berne in "Gens Nostra".
- Het nabije verleden in de Bommelerwaard: Verslag van de fototentoonstelling van de Historische Kring Bommelerwaard, gehouden in november, met 250 bezoekers.
- Nieuws tussen de Voorn en Loevestein:
- Ondergrondse gangen te Zaltbommel.
- Het oude fort Sint Andries.
- Eigen girorekening.
- Het contributiejaar.
- Genealogie Philips.
- Dorpsnieuws: Oproep aan leden om nieuws uit hun woonplaatsen te melden.
- Woonplaatsnamen in de Bommelerwaard. (I): Etymologische beschouwingen over de namen Alem, Ammerzoden, Berne, Brakel, Bruchem, Delwijnen, Driel, Gameren, Hedel en Heerewaarden
- M. C. Lissenberg-Hörter, Dr. Anton van Anrooy (1895-1946): Artikel over Dr. Anton van Anrooy, zijn jeugd in Zaltbommel, zijn werk als arts bij Philips en zijn boek "Impromptu".
- Verwantschap met de familie Philips: Genealogische gegevens over de familie Van Anrooy en hun verwantschap met de familie Philips.
- Woonplaatsnamen in de Bommelerwaard II: Etymologische beschouwingen over de namen Hoenzadriel, Herwijnen, Kerkwijk, Loevestein, Nederhemert, Nieuwaal, Oensel, Poederooien, Rossum, Sint Andries, Well, Wordragen, Zaltbommel.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Archivalia: Over de teloorgang van archiefstukken in de Bommelerwaard door oorlogen, watersnood, branden en verkoop als oud papier. Specifiek voorbeeld van de verkoop van archiefstukken in Zaltbommel in 1831. Beschrijving van een brand in Rossum in 1803 waarbij het dorpssecretariaat en archief verloren gingen.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Voor U gelezen: Bespreking van het boek "Nederlandse Kastelen en Landhuizen" met hoofdstukken over Kasteel Waardenburg, Slot Loevestein, Slot Well en Kasteel Ammersoyen.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Genealogieën:
- De Ruuk.
- Van Driel.
- Nijderhemert.
- Exalto.
- Rosa.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Slot te Well: Artikel over de financiële moeilijkheden van de bewoonster van Slot Well en de noodzaak tot behoud van dit kasteel.
- Lezing van Mej. Dr. A.R. Hol: Verslag van een lezing van Dr. A.R. Hol over de wordingsgeschiedenis van de Bommelerwaard, de bewoning langs de dijken en dialectenonderzoek.
- Verenigingsnieuws: Uitbreiding bestuur.
- Vragenrubriek: Vragen over een vroegere kapel in Bruchem en een kasteel van de Tempeliers in Delwijnen.
- Antwoord: Naar aanleiding van de vraag naar meer gegevens omtrent Arent Schoock.
- Ondergrondse gangen: Reacties over de onderaardse gangen.
- Leverantie van stenen: Cornelis Janss van Engelen belooft aan Dirck Artss van Driel 25.000 bakstenen te leveren.
- Ds. L. M. Verseput, Grepen uit de geschiedenis van de Hervorming en van de Hervormde Kerk in de Bommelerwaard: Over de eerste aanhangers van de hervorming, zoals Dirk van Munster en Huibert Selcaert. De rol van Petrus Langenius Agrippa en Johannes Ceporinus (Jan van Venray). De situatie in Hedel en Kerkdriel. Onderzoek naar de godsdienstige beroerten in 1566 en 1567. De overgang van Zaltbommel en de Bommelerwaard naar de Prins van Oranje in 1572.
- J. v. H., Historische Kring "Bommelerwaard" hield haar eerste excursie: Verslag van de eerste excursie van de historische kring naar Brakel en Loevestein.
- De Hervormde Kerk van Kerkdriel in Verleden en Heden: Aankondiging van een boekje over de geschiedenis van de Hervormde Kerk van Kerkdriel.
- J. H. de Groot., Muurresten te Bruchem: Reactie op een eerdere oproep om gegevens over muurresten in Bruchem. De rol van Jacoba van Beieren.
- H. v. d. Kammen, De Geuzen zijn in Bomlerweerd gevallen: Over de schans St. Andries. Een gedicht over het verlies van de schans St. Andries in 1600.
- J.H.G. J. van Heeswijk, Instructie voor de Dorpsvroedvrouw te Driel: Over de aanstelling van Geeriken Jansz. als dorpsvroedvrouw in Driel in 1683.
- M. Gr. Lissenberg-Hörter, De Betuwe door Mej. Dr. A. R. Hol: Aankondiging van een tweede druk van "De Betuwe" door A.R. Hol.
- J.H. de Groot, Dr. A. van Anrooy: "Impromptu": Bespreking van het boekje "Impromptu" van Dr. A. van Anrooy.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Weddenschappen als Geldelijke Transaktie: Over weddenschappen in de Bommelerwaard in de 17e eeuw, vaak gerelateerd aan oorlogsfeiten.
- Vragenrubriek: Vragen over duiventorens en Daniel Pierre Belmer.
- Verenigingsnieuws: Contributie en plannen voor het najaar.
Lees deze editie (De gehele jaargang wordt geladen)
- J.H.G.J. van Heeswijk, St. Odrada en de geschiedenis van Alem: Dit artikel bespreekt de legende van Odrada van Balen, een heilige wier lichaam op wonderbaarlijke wijze naar Alem werd overgebracht. Het artikel gaat in op haar levensbeschrijving, de discussies over de eeuw waarin ze leefde en de stichting van de kerk en het kapittel van Alem. Er wordt ook melding gemaakt van de twee kerken die Alem in de middeleeuwen had: de kapittelkerk gewijd aan St. Odrada en de parochiekerk gewijd aan St. Hubertus.
- Mr. L.J. Rietema, Leenhoff – Zaltbommel
Afstamming van de Bommelse musicus Carolus Antonius Leenhoff": Een genealogisch overzicht van de familie Leenhoff, met speciale aandacht voor de Bommelse musicus Carolus Antonius Leenhoff en zijn familieleden. Er wordt informatie gegeven over hun geboorte, overlijden, huwelijken en andere relevante details. Suzanna Leenhoff was getrouwd met de kunstschilder Edouard Manet. - Ds. L. M. Verseput, Grepen uit de geschiedenis van de Hervorming en van de Hervormde Kerk in de Bommelerwaard II, Rooms-Katholieken en Protestantsen: Dit artikel behandelt de geschiedenis van de Reformatie in de Bommelerwaard en de verdeling tussen katholieken en protestanten. Het artikel beschrijft de aanhoudende zorgen over het grote aantal katholieken dat niet tot de Reformatie kon worden bekeerd en de maatregelen die werden genomen tegen katholieke functionarissen.
- J.H. de Groot, Spijkers: De etymologische oorsprong en betekenis van het woord "Spijker", verwijzend naar een versterkte graanopslagplaats in de Middeleeuwen. Het artikel bespreekt de functie van deze spijkers als opslagplaatsen voor belastingen in natura en als toevluchtsoorden voor de lokale bevolking. Er wordt ook ingegaan op de architectuur en het gebruik van Spijkers in latere tijden, evenals de zeldzaamheid van goed bewaarde voorbeelden in Nederland.
- E. van Alphen, Eersame vrome gunstige goede vrunden!!
- J.H. de Groot, Dit stadje is zeer doodsch.....
Zaltbommel in het begin van de 19e eeuw - J.H. de Groot, Het Gruitrecht
- Namen der predikanten der Ned. Herv. Geref. (1) Kerk der gem. Well en Ammerzoden: Een lijst van predikanten die de Nederlands Hervormde Kerk hebben gediend, met vermelding van hun namen en de periode waarin ze actief waren.
- Najaarsexcursie : Oost Bommelerwaard (Hurwenen, Rossum en Heerewaarden)
- J v H, Voor u gelezen: Bespreekt een artikel van Ds. L.M. Verseput in het Nederlands Archief voor Kerkgeschiedenis over Rooms-Katholieken en Hervormden te Driel in de Bommelerwaard vanaf de zestiende eeuw. Het artikel benadrukt het belang van verder onderzoek naar de kerkgeschiedenis van het Bommelerwaardse platteland.
- D.J.G. Buurman, Gelderse kastelen, in het bijzonder in het rivierengebied: Een lezing over de geschiedenis en bouw van kastelen in Gelderland, met speciale aandacht voor kastelen in het rivierengebied. De lezing omvat een historisch overzicht van kastelen, van Romeinse castella tot mottekastelen en stenen burchten. Er wordt ook ingegaan op de verschillende stijlen van kastelenbouw door de eeuwen heen, zoals de Engelse romantische stijl en de neo-Tudorstijl.
- J.H. de Groot bespreking van Dr. R. Reinsina, Scholen en Schoolmeesters onder Willen I on Willen II: Een bespreking van rapporten van de Rijksschoolopziener Wijnbeek over het onderwijs in Gelderland in de periode 1835-1843. De rapporten geven een beeld van de staat van de scholen, de kwaliteit van het onderwijs en de omstandigheden waarin de onderwijzers werkten. Er worden specifieke voorbeelden genoemd van scholen in Velddriel, Waardenburg, Loevestein, Nieuwaal, Zaltbommel, Bruchem en Hedel.
- Ds. E. van Alphen, Gozewinus Comhair, bisschop van Skalholt op IJsland
Geboren te Bommel - C. Rosebooom – v.W., Het kasteel Nederhemert, Jeugdherinneringen: Persoonlijke herinneringen aan het Kasteel Nederhemert, met beschrijvingen van het interieur, de kunstwerken en de sfeer van het kasteel in de jeugd van de auteur.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Wapen op tinnen schotel te Rossum: Een artikel over een tinnen schotel met een alliantiewapen in de Nederlands Hervormde Kerk te Rossum. Het artikel identificeert het mannelijke wapen als dat van de familie Van Loenen, die in de 17e eeuw in Zaltbommel gevestigd was.
- N.W.-t.S., Het Oude Huis te Berne: De geschiedenis van Het Oude Huis in Berne, van schenkingsakte in 709 tot restauratie in de jaren 1940 en 1950 door Willem Witjens. Het artikel beschrijft de verschillende functies die het huis heeft gehad, van brouwerij tot tiendschuur, en de restauratiewerkzaamheden die zijn uitgevoerd, waarbij oude materialen en technieken zijn gebruikt.
- Het vertrek van de fransiscaan pater Ooms te Kerkdriel: Een brief uit 1665 van de inwoners van Driel aan de Provinciaal der Franciscanen met het verzoek om pater Johannes Ooms niet over te plaatsen naar Amsterdam. De brief getuigt van de populariteit en het succes van pater Ooms als missionaris in de Bommelerwaard.
- A.F. van Goelst Meyer, Het kasteel Gameren: Een beschrijving van het kasteel te Gameren en van zijn heerlijke rechten.
- J.H. de Groot, Kluis en kluizenaar: De kluis bij de kerk in Driel in 1560.
- A.P. van Schilfgaarde, Het geslacht Fonck te Driel
- Vragenrubriek
9. Oud horecabedrijven in Bommel 10. Archiefstukken van de Joodse Gemeente te Zaltbommel 11. Prentbriefkaarten gezocht. - R.A. Rueb, "Bommelse herbergiers omstreeks 1600": Een artikel over herbergiers in Bommel rond 1600, met genealogische gegevens en een oproep tot aanvullingen en verbeteringen van de lezers.
- Piet Lobregt, Oude volksgebruiken: Een artikel over oude volksgebruiken en remedies tegen wratten in de Bommelerwaard. Het artikel beschrijft verschillende methoden om wratten te verwijderen, van het gebruik van slakken en kikkers tot magische rituelen en het verkopen van wratten aan anderen.
- J.H. de Groot, Het Muntrecht: Een artikel over de muntslag in Zaltbommel door de eeuwen heen. Het artikel bespreekt de verschillende soorten munten die in Bommel zijn geslagen, evenals de spreuken en afbeeldingen die op de munten voorkomen.
- Excursie historische kring: Een verslag van een excursie van de Historische Kring Bommelerwaard naar het kasteel Ammersoyen en slot in Well. Het verslag beschrijft de rondleiding door het kasteel, de ontdekkingen die zijn gedaan bij de restauratie en de voorwerpen die zijn opgegraven in de slotgracht.
- Voor u gelezen:: Een overzicht van verschillende publicaties over de geschiedenis van de Bommelerwaard. Het overzicht omvat een artikel over oude geslachten uit de Bommelerwaard, een artikel over het kasteel Ammersoyen en artikelen over de ruilverkaveling van de westelijke Bommelerwaard.
- J.H de Groot, 11 november – Sint Maarten: Een artikel over de viering van Sint Maarten in Zaltbommel, met beschrijvingen van de lampionoptocht, de liedjes die worden gezongen en de tradities die aan het feest verbonden zijn.
- J.H. de Groot, De predikanten van Heerewaarden
Een lijst van predikanten in Heerewaarden - Hans Keser, De koorbanken van de St.-Maartenskerk te Zaltbommel: Dit artikel beschrijft de koorbanken in de St.-Maartenskerk te Zaltbommel, inclusief hun geschiedenis, constructie en versieringen. Het artikel gaat in op de heiligenbeelden op de zijwangen, de consoles onder de klapzittingen en de veranderingen die aan de banken zijn aangebracht in de loop der eeuwen.
- Vragenrubriek: Antwoorden op vragen van lezers over verschillende onderwerpen, waaronder de kunstschilder Charles Mezzara, de archiefstukken van de Joodse Gemeente te Zaltbommel en oude horecabedrijven in Zaltbommel.
- R.A. Rueb, Bommelse herbergiers omstreeks 1600 deel 2: Een genealogisch onderzoek naar families die woonden in De Hulck, De Salm en ‘t Hert aan de Waterstraat in Bommel, met name de families Gherits en Folperts.
- J.H. de Groot, De Heydenen, Zigeuners of Egyptenaren:
Bespreking van het boek Geschiedenis de Zigeuners in Nederland van O. van Kappen. Met de nadruk op gebeurtenissen in de Bommelerwaard. - J.H.G.J. van Heeswijk, Nogmaals de Zigeuners: Dit artikel vervolgt een eerdere discussie over zigeuners, specifiek een geval uit 1713 waarin een zigeunerin in Hedel werd veroordeeld.
- G. Hamoen., De Predikanten van Heerewaarden: Een aanvulling op een eerdere lijst van predikanten van Heerewaarden, met correcties en nieuwe informatie uit classicale akten vanaf 1615.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Veesteegh - Veersteeg: Een onderzoek naar de oorsprong en betekenis van de straatnaam Veersteeg te Kerkdriel, waarbij wordt aangetoond dat de naam waarschijnlijk niet verwijst naar een veerpont, maar naar een vee(r)steeg. De straat verbond hoger gelegen bouwland met lager gelegen weidegebied. Er wordt ook gesproken over een brouwerij aan de Veesteech.
- J. Poters, Boerenwagen uit de Bommelerwaard: Beschrijft de specifieke kenmerken en versieringen van de boerenwagens uit de Bommelerwaard, met de wagenmakers Goeston uit Well als belangrijkste producenten. De wagens waren aangepast aan de modderige wegen en smalle dijken. De versieringen, vaak met de Hollandse leeuw, waren opmerkelijk, zelfs voor mestwagens.
- Mr. R.A.Rueb, Bommelse herbergiers omstreeks 1600-deel 3: Een genealogisch onderzoek naar herbergiers en hun families in Zaltbommel rond 1600, met specifieke aandacht voor de families De Tes en Van Bommel. Het artikel tracht de familieverbanden en eigendommen van verschillende herbergiers in kaart te brengen.
Besproken herbergen: De Bentum (Benthem), Wildenraets, De herberg van Jan Trip, De Croon en De Ster. - Voor U Gelezen: Bespreekt artikelen in "Gens Nostra" over de families Van Venlo en Ronden, en hun relatie met de familie Van Veen. De handelsrelaties tussen Bommel en Venlo worden aangehaald als mogelijke oorsprong van de naam Van Venlo.
- Dr. A.W.E. Dek, Bijdrage tot de genealogie van het geslacht Van Arkel: Een genealogisch overzicht van de tak Van Arkel Van Heukelom, met aandacht voor hun bezittingen, waaronder Ammersoyen, en de connecties met de families Van Broeckhuizen en Van Lichtervelde.
- E.W. Cretier, De Nederlands Hervormde Kerk te Rossum: Beschrijft de geschiedenis van de Nederlands Hervormde Kerk te Rossum, van de 11e eeuw tot de sloop in 1860 en de bouw van een nieuwe kerk. De oude kerk bevatte muurschilderingen en grafstenen, waaronder die van Johannes Ceporinus. De Franse bezetting en de daaropvolgende verwaarlozing leidden tot de sloop.
- E.J. Backer-Boland, Het huis ‘Naamrijk' te Ammerzoden en zijn bewoners Beschrijft de komst van Mr. Philips Christiaan van de Pant naar Ammerzoden in 1828 en zijn betrokkenheid bij het notariaat en het kasteel van Ammerzoden. Het verhaal omvat anekdotes over zijn huis "Naamrijk" en een bezoek van koning Willem III tijdens de watersnood van 1861.
- M.C. Sigal jr, Genealogie van het geslacht Van der Pant: Beschrijving van het familiewapen
- P.M.H. Hattink, Van de Windmolen: Een lezing over de geschiedenis en bouw van windmolens, met speciale aandacht voor de molens in het rivierengebied. De spreker benadrukt het belang van het behoud van windmolens als integraal onderdeel van het landschap. Verschillende types windmolens worden besproken, van standaardmolens tot stellingmolens.
- J.J. van Heel, Geschiedenis van het Orgel in de R.K. St.-Martinuskerk te Zaltbommel: Een gedetailleerde beschrijving van de geschiedenis van het orgel in de R.K. St.-Martinuskerk te Zaltbommel, vanaf de schenking van een huis in 1781 tot de restauratie in 1948. De verschillende restauraties en wijzigingen aan het orgel worden beschreven, evenals de betrokken bouwers en organisten.
- J. van Heeswijk, Het Hageland: Onderzoekt de betekenis van de perceelsnaam Hageland in Hedel, waarbij wordt gesuggereerd dat "hage" hier "laag gelegen" betekent. De lage ligging van het gebied en de overstroming van 1658 worden als verklaring aangedragen.
- Ds. E. van Alphen Az., Nederhemert en de Van Hemert’s: Genealogische aantekeningen over Stephina van Brakell en haar nakomelingen, met name de families Van Hemert en De Cocq. Er wordt dieper ingegaan op de connecties en bezittingen van deze families in de Bommelerwaard.
- J.H. de Groot, De Bommelse Latijnse School: Een overzicht van de geschiedenis van de Latijnse school in Zaltbommel, van de voor-reformatorische tijd tot de 19e eeuw. Het artikel behandelt de veranderingen in het onderwijs, de rol van de school in de maatschappij, en de uitdagingen waarmee de school te kampen had. Ook wordt een bezoek van twee Franse inspecteurs, Cuvier en Noël, in 1811 beschreven.
- Cursus Voor Amateur-Historici 1967-1968: Aankondiging van lezingen en cursussen voor amateur-historici, georganiseerd door het Contact voor Gelderse Oudheidkundige verenigingen en -musea.
- Mr. R.A.Rueb, Bommelse herbergiers omstreeks 1600-deel 4: Het geslacht Van Bommel en de herberg ’t Wapen van Keulen.
- Ds. Hanoen-Meteren, overzicht Vicarie-goederen Bommelerwaard:
Ontleend aan W.Clotz, Merkwaardig Boek, Rekeningen kerkelijke goederen 1663. Archief classis Bommel, no. 76.
Tussen de Voorn en Loevestein, jaargang 4 (1968) nummer 1
- In Memoriam Mevrouw F.A. Leeuwis-van Eck: Een eerbetoon aan mevrouw Leeuwis-van Eck, bestuurslid van de Historische Kring "Bommelerwaard" en conservatrice van het Maarten van Rossummuseum te Zaltbommel, die overleed in februari 1968. Haar toewijding aan de geschiedenis en de stad Zaltbommel wordt belicht.
- Marikse Groot, De vestingwerken van Zaltbommel: Een artikel gebaseerd op een scriptie van Mariske Groot over de vestingwerken van Zaltbommel, waarin de geschiedenis en de verschillende fasen van de vestingbouw worden beschreven, van de eerste aarden wallen tot de stenen muren en grachten. De veranderingen in de vestingwerken door de eeuwen heen komen aan bod, evenals de rol van de vesting in de verdediging van de stad.
- A.P. van Goelst Meijer, Dorcas: Dit artikel beschrijft de oprichting en werkzaamheden van de vereniging Dorcas in Zaltbommel, die zich bezighield met het maken van kleding voor arme mensen. Het artikel beschrijft de activiteiten van de vereniging vanaf de oprichting tot het gedwongen einde in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog.
- Jan Peters, Het Pannehuis te Well : Dit artikel gaat over de geschiedenis van het Pannehuis in Well, waarbij de auteur ingaat op de mogelijke oorsprong van de naam en de functie van het gebouw als brouwerij. Er wordt ook gesproken over de bewoners van het Pannehuis, waaronder Otto van Arkel.
- Mandemakerij in de Bommelerwaard: Vermelding van een studie van H.B. Reinders over de ontwikkeling van de mandenmakerij in Vlijmen, Haarsteeg, Ammerzoden en Kerkdriel in de periode 1870-1910.
- Het geslacht Vinckers: Een artikel over de genealogie van het geslacht Vinckers, waartoe ook Harco Beckering Vinckers behoorde, een bekende figuur in de Bommelse geschiedenis.
- En temidden van die rommel: Informatie over een boekje met gedichten over Zaltbommel, verzameld door Hans Keser, uitgegeven door de Europese Bibliotheek te Zaltbommel.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Heerlijk visrecht van de ingezetenen van Driel opnieuw bevestigd: Een beschrijving van de juridische strijd rondom het visrecht van de inwoners van Driel op de Maas, waarbij een proefproces wordt uitgelokt en de geschiedenis van het visrecht in de gemeente wordt belicht.
- Ds. E. van Alphen Az, Nederhemert en de Van Hemerts (2): Een vervolg op een eerder artikel over de familie Van Hemert, met aandacht voor hun betrokkenheid bij kerkelijke zaken en hun invloed in de regio.
Tussen de Voorn en Loevestein, jaargang 4 (1968) nummer 2
- Mr. R.A. Rueb, Bommelse herbergiers omstreeks 1600 – deel 5: De herberg van Aert Jans van Toorn van Opijnen. Dit artikel is een vervolg op een eerder artikel en behandelt de familie van Aert Jans van Toorn, herbergier te Zaltbommel. Er wordt gesproken over zijn voorvader Jan Willems van Toorn, schout van Opijnen, en zijn huwelijken met Catharina Ponts en Hendersken Aerts van Hellouw. Ook wordt de mogelijke locatie van zijn herberg, "het huis Oostenrijk" te Zaltbommel, besproken.
- Een Bommelse organist:. Dit artikel, gebaseerd op een bericht uit de Geldersche Historische Courant van 26 juli 1707, gaat over David Haerlee, een organist en klokkenist te Zaltbommel die zijn post verliet en schulden achterliet. De vacature voor zijn functie wordt aangekondigd, met een jaarsalaris van f 460--, vrije huur en emolumenten.
- De eendenkooi van het Gasthuis: Dit artikel, gebaseerd op een bericht uit de Geldersche Historische Courant van 24 juli 1787, kondigt aan dat op 25 juli 1787 de aanbesteding zal plaatsvinden voor het uitdiepen van de plas en de vier kelen van een vogelkooi toebehorend aan het Gasthuis van Boemel. De vogelkooi is drie morgen groot en is in pacht bij Gysbert van der Salm.
- Ds. E. van Alphen Az, Hederhemert en de Van Hemerts (3) Dit artikel is een vervolg op een eerder artikel over de familie Van Hemert. Het artikel behandelt de huwelijksvoorwaarden van Johan Bastard van Gelre en Hadewich van Sijnderen in 1400. Johan van Gelre was een bastaardzoon van Willem van Gulik. Ook de kerkelijke zaken van de familie Van Hemert komen aan bod, waarbij hun invloed en betrokkenheid bij het kerkelijk leven wordt belicht.
- Toen Zaltbommel nog geen stad was (J.H. de Groot): Dit artikel, dat eerder in "Spiegel der Historie" is gepubliceerd, gaat over de vroegste geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard. Het artikel vermeldt archeologische onderzoekingen, bevolkingstoename, bedijkingen en bestuursvormen. Ook de rechten die Bommel in 999 verkreeg (tol, muntrecht en gruitrecht) komen aan bod.
- Zaltbommel in kaart (J.H. de Groot): Een overzicht van wetenswaardigheden over kaarten, plattegronden en aanzichten van Zaltbommel door de eeuwen heen, met aandacht voor cartografen als Blaeu, Van Deventer en Guicciardini.
- De overgave van het fort Sint Andries in het jaar 1600: Een vertaling van een hoofdstuk uit een oud-Frans werk over de genealogie van het huis Nassau, waarin de gebeurtenissen rondom de overgave van het fort Sint Andries in 1600 worden beschreven.
Tussen de Voorn en Loevestein, jaargang 4 (1968) nummer 3
- P.J de Jong, De “Nieuwe Dijk": Dit artikel beschrijft de geschiedenis van de Nieuwe Dijk in de Bommelerwaard, met name de overeenkomst uit 1478 tussen Brakel en Poederoijen over de aanleg en het onderhoud ervan. Het artikel gaat in op de details van de overeenkomst, zoals de verdeling van de kosten en verantwoordelijkheden tussen de twee partijen. Het beschrijft ook hoe de Nieuwe Dijk uiteindelijk in 1838 onderdeel werd van het polderdistrict Bommelerwaard beneden de Meidijk.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Overtreding van de sluitingswet te Ammerzoden in 1757:
Een beschrijving van overtredingen van de sluitingstijden in Ammerzoden tijdens de Welsche Kermis in 1757, waarbij herbergiers en burgers beboet werden. - Ds. L.M. Verseput, Het Kerkdrielse avondmaalzilver en zijn schenkster Cornelia Ceporinus: Een artikel over de lotgevallen van het avondmaalzilver van de Hervormde gemeente van Kerkdriel en over de schenkster Cornelia Ceporinus.
- J. H. G. J. van Heeswijk, De ambtmannie of het ambtmanschap (1): Een beschrijving van de functie en taken van de ambtman in de Bommelerwaard, met aandacht voor de rechtspraak, het dijkbeheer en het toezicht op de belastingen.
- Mevrouw E.M. de Jong-van Meeteren, Archeologische vondsten in de Bommelerwaard: Een verslag van de werkzaamheden van de Archeologische Werkgroep, waarbij Romeinse bewoningsresten zijn aangetroffen in een droogliggende sloot.
- Ds. E. van Alphen, Wanneer werd men vroeger in de Bommelerwaard meerderjarig?: Een weergave van een akte uit 1642 waarin wordt bevestigd dat jongeren van twintig jaar in Zaltbommel en de Bommelerwaard als voljarig en handelingsbekwaam werden beschouwd.
- P.W. Lobregt, Aanvullingen op "De overgave van Het Fort St. Andries in het Jaar 1600.": Aanvullende informatie over de overgave van het fort Sint Andries in 1600, waaronder details over de Waalse troepen en een brief van Willem Lodewijk over de gebeurtenis.
- J.H. de Groot, Een Bommelse sociëteit: Een bericht uit de Geldersche Historische Courant van 1787 over de oprichting van een Vaderlandsche Sociëteit in Zaltbommel.
Tussen de Voorn en Loevestein, jaargang 4 (1968) nummer 4
- J.H. de Groot, Het beroepsonderwijs te Zaltbommel tot 1918: Een uitgebreid artikel over de geschiedenis van het beroepsonderwijs in Zaltbommel, van de eerste initiatieven in de 19e eeuw tot de oprichting van de Ambachtsschool in 1918.
- J. H. G. J. van Heeswijk, De ambtmannie of het ambtmanschap (2): Een beschrijving van de functie en taken van de ambtman in de Bommelerwaard, met aandacht voor de rechtspraak, het dijkbeheer en het toezicht op de belastingen. Vervolg op een eerder artikel.
- J. Peters, De oude boerderijtypen in de Bommelerwaard (1): Een beschrijving van de traditionele boerderijtypen in de Bommelerwaard, met aandacht voor de constructie, de indeling en de verschillende onderdelen van de boerderijen.
- A.F. van Goelst Meijer, De Heerlijkheid Hurwenen: Informatie over het slot in Hurwenen, zijn geschiedenis, de Heren van Hurwenen en de verkoop van de Heerlijkheid in 1848.
- Voor U gelezen: Korte recensies van de boekjes "Ik ging door Bommel..." van Hans Keser en "Vijftig jaar ambachtsonderwijs in Zaltbommel" van J.H. de Groot, beide uitgegeven in de reeks "Bommeliana". Ook wordt het Gelders Molenboek besproken.
- Familiewapens: Een oproep van de heer Dingemans voor informatie over families en hun familiewapens.
- Ds. E. van Alphen, De Bommelse Geuzen: Een artikel over de Geuzen van Bommel, met een lijst van namen van opstandelingen uit 1566 en hun achtergrond.
Tussen de Voorn en Loevestein, jaargang 5 (1969) nummer 1
Mevr. E.H. de Jong-van Meeteren, Jaarverslag 1968 - Archeologische Werkgroep: Dit artikel beschrijft de activiteiten van de archeologische werkgroep in 1968, waaronder excursies, opgravingen en vondsten van Romeinse bewoningsresten. - Mr. A.P. van Schilfgaarde, Enige gegevens over het kasteel van Hedel: Dit artikel geeft een historisch overzicht van het kasteel van Hedel, vanaf de eerste vermelding in 1336 tot de vernietiging door de Fransen in 1794, inclusief details over de bewoners, belegeringen en de uiteindelijke verkoop en afbraak.
- Mr. R.A. Rueb,Voornamen in de Bommelerwaard omstreeks 1600: Dit artikel behandelt de verschillende soorten voornamen die rond 1600 in de Bommelerwaard in gebruik waren, inclusief verbasteringen, vernederlandsingen en gelatiniseerde vormen.
- J. Peters, De oude boerderijtypen in de Bommelerwaard (2): Dit artikel beschrijft de indeling en ontwikkeling van oude boerderijen in de Bommelerwaard, met de focus op het woongedeelte, inclusief details over de woonkamer, opkamer, kelder en de ontwikkeling van langgerekte huizen naar krukhuizen en dwarshuizen.
- J. H. G. J. van Heeswijk, De ambtmannie of het ambtmanschap (3): Dit artikel beschrijft de ambtsmannen van de Bommelerwaard door de eeuwen heen, met details over hun benoemingen, functies en families.
- Voor u gelezen
- Auteur: Dr. A. van Anrooy Titel: Impromptu
- Korte inhoud: Het verhaal van de liefde tussen de Franse schilder Manet en Susanne Leenhoff, de dochter van de toenmalige stadsbeiaardier van Zaltbommel. De zesde druk bevat illustraties zoals familieportretten, stadsgezichten van Bommel uit het midden van de vorige eeuw en een facsimile van de huwelijksakte.
- Auteur Hans Keser Titel: Er was eens.... (Bommeliana serie)
- Korte inhoud: Een verzameling streekverhalen rondom Bommel, geïllustreerd door Judith Stuip. Het bevat de volgende verhalen: De sage van de Kloosterwiel, de legende van Berne, De sage van Ammersoyen, De legende van Sint Odrada (Alem), De sage van Willem van Tuyll (Deil), De sage van Palmestein (Deil) en de sage van Doctor Faust (Waardenburg).
- P. Lobregt, Heerewaarden: Een namenlijst van schouten, burgemeesters, secretarissen van het gericht en secretarissen van de gemeente.
- Ds. E. van Alphen Az., Zegels uit de Bommelerwaard
- Tussen de Voorn en Loevestein, jaargang 5 (1969) nummer 2
- Mr. R.A. Rueb, Oude Nederhemertse geslachten: Geslachten die in de 16e eeuw te Nederhemert vermeld worden; Van Hemert, De Cock, Van Well en Marsch.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Het Archief van de Abdij Marienweerd in ons land terug: Dit artikel beschrijft de teruggave van het archief van de voormalige Norbertijner abdij Mariënweerd aan de dochterabdij Berne te Heewijk na 300 jaar in de abdij van Park bij Leuven.
- J.H. Hutjens, Enige gegevens over het kasteel van Hedel: Dit artikel geeft een aanvulling op het artikel van Mr. A.P. van Schilfgaarde over het kasteel van Hedel, met details over de aankoop en verkoop van het kasteel door de rooms-katholieke gemeente in 1801.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Het oudste Gemeentehuis van Hedel: Dit artikel beschrijft de geschiedenis van het eerste raadhuis van Hedel, inclusief de bouwvalligheid, de verkoop en een beschrijving van het gebouw in 1741.
- Ds. E. van Alphen - "Oude geslachten uit de Bommelerwaard en aangrenzende gebieden". Dit is een reeks in het maandblad "Gens Nostra" van de Nederlandse Genealogische Vereniging. In de aflevering van september 1969 (jaargang 24, nr. 9) wordt de stamreeks van de familie de Jongh beschreven, die zich vanuit Dalem in Brakel vestigde.
- Peter van Andel - "Zes Eeuwen Loevestein". Dit boek van 215 pagina's beschrijft de geschiedenis van Loevestein, inclusief de legendes rond het ontstaan en het verblijf van politieke gevangenen, waarbij niet alleen Hugo de Groot aan bod komt.
- J.H.G.J. van Heeswijk, De Ambtsmanie of het Ambtmanschap (4): Dit artikel vervolgt de beschrijving van de ambtsmannen van de Bommelerwaard, met details over hun functies en families.
- W.H. Dingeranns, Vragenrubriek: Dit artikel beantwoordt een vraag over Hotel de Postwagen te Zaltbommel, met gegevens over de opeenvolgende eigenaren en advertenties uit het verleden.
Tussen de Voorn en Loevestein, jaargang 5 (1969) nummer 3
- Dr. Johan Hollestelle, Iets over de steenovens in de Tieler- en Bommelerwaard in de achttiende eeuw: Dit artikel gaat in op de belasting op bakstenen in Holland en de situatie van steenfabrieken langs de Waal in de Bommelerwaard in de 18e eeuw.
- J.H.G.J. van Heeswijk, Een vlucht van Loevestein in 1787: Dit artikel beschrijft een passage uit het journaal van Mr. Willem Schuyl van der Does over de vlucht van de heer Schoenmakers en zijn dochter van Slot Loevestein in 1787.
- J.H.G.J. van Heeswijk, De Ambtsmanie of het Ambtmanschap (5): Dit artikel vervolgt de beschrijving van de ambtsmannen van de Bommelerwaard, met details over hun functies en families.
- Mr. R.A. Rueb, Oude Nederhemertse Geslachten: Dit artikel geeft informatie over oude families uit Nederhemert, met de nadruk op de periode vanaf de 16e eeuw, inclusief details over hun wapens, beroepen en relaties. Families Van den Biesheuvel, Van Gameren, Knoop, De Kock van Leeuwen en Groeneveldt